Skip to main content
Vaikka yritys toimii vastuullisesti, niin arjen pyörityksessä vastuullisuusraportoinnin aloittaminen voi olla haastavaa – etenkin jos ei tiedä, mistä pitäisi lähteä liikkeelle.
Yrityksen hiilijalanjäljen laskeminen on aina hyvä vaihtoehto aloittaa kestävyyden kartoittaminen.

Lue, miksi yrityksen hiilijalanjäljen laskeminen kannattaa:

1. Hiilijalanjälki vastuullisuuden ytimessä

Vastuullisuus on laaja käsite, joka kattaa sosiaalisen, taloudellisen ja ympäristövastuun. Monesti keskustelussa vastuullisuutta käytetään synonyymina ympäristövastuulle. Eikä suotta, sillä ilmaston lämpeneminen on yksi suurimmista kaikkea elollista koskettavista uhkista. Sään ääri-ilmiöiden lisääntyminen, merenpinnan nousu ja biodiversiteetin väheneminen muuttavat elämäämme peruuttamattomasti.

Yrityksen hiilijalanjäljen laskeminen on konkreettinen tapa osoittaa sitoutumista ympäristövastuuseen ja toimii hyvänä lähtökohtana laajemmalle vastuullisuustyölle.

Ilmastonäkökulman lisäksi on huomioitavaa, että päästöjen määrällä on vaikutusta myös yrityksen maineeseen ja kilpailukykyyn. On helppoa valita kahdesta tasaväkisestä toimijasta se, jonka toiminta on reilumpaa ja kestävämpää.

2. Päästötiedoista on helppo aloittaa

Yrityksen hiilijalanjälki muodostuu useista mitattavista asioista, kuten energian kulutuksesta, logistiikasta, tuotantoprosesseista ja raaka-aineista, jolloin ne pystyy myös laskemaan auki. Tästä syystä hiilijalanjälki on usein ensimmäinen looginen toimenpide vastuullisuusraportoinnissa.

Tietojen kerääminen ja laskeminen on toki oma urakkansa, mutta onneksi on myös vaihtoehtoja: avuksi voi ottaa automatisoidun ratkaisun tai ulkopuolisen asiantuntijan. (Jos et itse halua tehdä päästölaskentaa, kannattaa tutustua DataFarm eRating – automaattiseen hiilijalanjälkilaskentaan.)

Päästötietojen selvittyä voi olla mahdotonta olla ryhtymättä aktiivisiin toimiin päästöjen vähentämiseksi. Vähennystoimissa säästyvät eurot houkuttavat tehostamaan prosesseja, pienentämään energiankulutusta ja käyttämään materiaaleja viisaammin.

3. Ensimmäisenä vaatimuslistalla

Vaikkei kestävyysraportointi velvoittaisi vielä omaa yritystä, on sen vaikutuksilta vaikea välttyä. Etenkin suuremmat yritykset pyytävät toimitusketjuaan enenevissä määrin toimittamaan tietoja kestävyydestään. Pahimmassa tapauksessa huomiotta jättäminen voi pyyhkäistä sinut pois pelikentältä. Hiilijalanjäljen selvittämällä varmistat yrityksesi toimintaedellytykset myös jatkossa.

Kestävä toiminta on myös asiakkaiden, sijoittajien ja lainsäätäjien vaatimuslistalla. Mitä aikaisemmin vastuullisuustyön aloittaa, sitä paremmin saa asemoitua itsensä suhteessa koveneviin vaatimuksiin.

Älä enää odota, vaan siirry toimintaan

Hiilijalanjäljen laskeminen tarjoaa selkeän ja konkreettisen lähtökohdan yrityksen vastuullisuustoimille. Aloita yhdestä osa-alueesta, niin teet prosessista hallittavamman ja helpommin lähestyttävän.

Tietoa yrityksen hiilijalanjäljen laskemisesta:

  • Hiilijalanjäljen voi laskea yritykselle tai tuotteelle. Tuotekohtainen laskenta keskittyy tuotteen koko elinkaareen raaka-aineiden hankinnasta kierrätykseen, kun taas yrityskohtainen hiilijalanjälki kattaa organisaation energiankäytön, logistiikan ja muut päästölähteet.
  • Hiilijalanjäljen voit laskea itse erilaisten hiilijalanjälkilaskureiden avulla, hyödyntää automaattista hiilijalanjälkilaskentaa tai hyödyntää apuna konsulttia. Lue lisää artikkelistamme PK-yrityksen vastuullisuusraportointi: Toteutanko itse, hyödynnänkö valmiita työkaluja vai käytänkö konsulttia?
  • Tunnetuimpia hiilijalanjälkilaskennan standardeja ovat GHG Protocol, ISO 14064 ja Product Environmental Footprint (PEF). Laskenta kannattaa perustaa tunnetun standardin pohjalle, jotta laskenta on vertailukelpoista ja luotettavaa.
  • Kansainvälisesti käytetty GHG-protokolla jakaa päästöt kolmeen kategoriaan: Scope 1 kattaa suorat päästöt, kuten polttoaineen kulutuksen; Scope 2 sisältää ostetun energian tuotannosta syntyvät päästöt; ja Scope 3 käsittää kaikki muut epäsuorat päästöt, kuten hankinnat, kuljetukset ja tuotteiden elinkaaren aikaiset vaikutukset. Scope 1 ja 2 ovat vähimmäisvaatimus, Scope 3:sta pyydetään usein toimittamaan esimerkiksi isompien päämiesten toimesta. Scope 3 -päästöt saattavat muodostaa valtaosan yrityksen päästöistä, joten tavoitellessasi päästövähennyksiä tai kustannussäästöjä scope 3 -päästöt kannattaa selvittää.

Olet jo myöhässä, jos jäät odottelemaan velvoitteita, jotka pakottavat sinut toimimaan. Ota ohjat käsiisi nyt, niin et päädy säntäilemään vaatimusten ristitulessa vaan voit suunnitelmallisesti rakentaa kestävyydestä oman kilpailuedun.

Aloittaessasi yrityksen hiilijalanjäljen laskentaa, voit edetä seuraavasti:

  1. Määritä laskennan laajuus – Päätä, lasketaanko koko yrityksen, tietyn toiminnon vai yksittäisen tuotteen hiilijalanjälki. Sisällytetäänkö laskentaan myös erpäsuorat scope 3 -päästöt?
  2. Kerää tarvittavat tiedot – Selvitä energiankulutus, polttoaineiden käyttö, logistiikka, raaka-ainehankinnat ja muut päästöihin vaikuttavat tekijät.
  3. Käytä päästökertoimia – Muunna kerätty data CO₂e-muotoon hyödyntämällä esimerkiksi GHG Protocol -standardeja tai kansallisia päästökertoimia. Kertoimia voit löytää erilaisista tietokannoista.
  4. Suorita CO2-laskenta. Hyödynnä hiilijalanjälkilaskureita, automaattisia raportointityökaluja tai asiantuntija-apua.
  5. Raportoi ja analysoi – Etsi suurimmat päästölähteet ja aseta tavoitteita päästöjen vähentämiseksi.

Autamme mielellämme kartoittamaan tarpeesi vastuullisuuden osalta. Käytännönläheisten ESG-työvälineidemme lisäksi verkostostamme löytyy osaajia vastuullisuustyön aloittamiseen ja kehittämiseen, juridiseen puoleen ja moneen muuhun. Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää.

Automaattinen ratkaisu hiilijalanjäljen laskentaan

DataFarm eRating laskee yrityksesi hiilijalanjäljen puolestasi kuukausittain. Ratkaisumme hyödyntää kirjanpitodataasi, pohjautuu kansainvälisesti tunnettuun GHG-protokollaan ja sisältää myös Scope 3 -päästöt. Sinun ei tarvitse perehtyä hiilijalanjälkilaskentaan tai etsiä sopivia päästökertoimia vaan voit keskittyä olennaiseen liiketoiminnassasi.

Koe päästölaskennan helppous – ilman monimutkaisia prosesseja.

Tutustu ratkaisuun