Skip to main content
Yritysten vastuullisuus on noussut ryminällä yritysmaailman keskustelunaiheeksi. Sijoittajat, asiakkaat ja sidosryhmät odottavat yrityksiltä yhä enemmän läpinäkyvyyttä ja konkreettisia toimia kestävän kehityksen edistämiseksi. Mutta kuinka moni yritys seuraa ESG-tietojaan riittävän usein tai edes säännöllisesti?
Kuukausilaskutteisia ESG-työvälineitä tarjotessamme törmäämme usein kysymykseen siitä, miksi ESG-tietoja pitäisi seurata säännöllisesti. Tässä kohtaa kannattaa pysähtyä pohtimaan – miksi raportoida kestävyydestä ylipäätään? Raportoimisen ilosta vai käyttääksesi tietoja liiketoimintasi edistämiseen?

Miksi ESG-tietojen säännöllinen seuranta kannattaa?

Viedään säännöllinen seuranta toiseen asiayhteyteen, voisitko kuvitella seuraavasi yrityksesi talouslukuja vain kerran vuodessa? Yrityksen kirjanpito, kassavirrat ja kannattavuusluvut ovat kriittisiä päätöksenteon kannalta. Taloustietojen tarkastelemista vain harvakseltaan voisi verrata auton ajamiseen pimeässä ilman ajovaloja – uhkarohkeaa ja todennäköisesti kohtalokasta.

Sama pätee ESG-tietoihin – vastuullisuuden säännöllinen seuraaminen on yhtä tärkeää kuin talouslukujen seuraaminen, sillä molemmat ovat keskeisiä liiketoiminnan jatkuvuuden vamistamiseksi. ESG-tietoja ei kannata kerätä vain raportoinnin takia vaan valjastaa se päätöksenteon ja kehittämisen välineeksi.

Taloustietojen tarkastelemista vain harvakseltaan voisi verrata auton ajamiseen pimeässä ilman ajovaloja – uhkarohkeaa ja todennäköisesti kohtalokasta.

Yrityksen vastuullisuutta voi mitata ja seurata

On helppo ajatella, että vastuullisuus liittyy vain suuriin ympäristölupauksiin tai mahtipontisiin vastuullisuustoimiin, mutta tosiasiassa vastuullisuus näkyy myös pienissä, jokapäiväisissä valinnoissa:

  • Miten yritys käyttää resurssejaan?
  • Huolehtiiko se työntekijöistään ja asiakkaistaan?
  • Onko liiketoiminta läpinäkyvää ja kestävällä pohjalla?

Yrityksen vastuullisuus on mahdollista muuttaa tunnusluvuiksi ja mittareiksi. Millaisia määriä luonnonvaroja käytetään? Kuinka paljon ja millaista jätettä syntyy? Koulutustuntien määrä kertoo huolenpidosta ja työehtosopimusten noudattaminen työntekijöiden oikeuksien varmistamisesta.

Kun eri osa-alueista kerätään tietoa säännöllisesti ja sitä vertaillaan, yritys pääsee kiinni toimivien käytäntöjen vaalimiseen, kehittämään heikompia osa-alueita tai rakentaa kokonaan uusia ratkaisuja toiminnan tueksi.

Konkreettisten tunnuslukujen ja mittareiden kautta on helppo viestiä myös sidosryhmille, miten vastuullisuus näkyy päivittäisessä liiketoiminnassa. Tämä voi avata ovia kokonaan uusille markkinoille, rahoitukseen tai yhteistyöhön.

ESG-vaatimukset 2025: Mitä alihankkijana toimivan pk-yrityksen tulee tietää?

Vuonna 2025 ESG-vaatimukset muuttavat yritysten toimintaa merkittävästi, erityisesti jos yrityksesi toimii EU:n kestävyysraportointidirektiivin velvoittaman yrityksen alihankkijana.

Lue koko juttu

Mitä hyötyjä kuukausittaisesta seurannasta on?

1. Nopea reagointi ongelmiin
Yrityksen ESG-tilanne elää jatkuvasti ympäristön, markkinoiden ja sisäisten prosessien mukana. Esimerkiksi energian hinnannousu voi nostaa merkittävästi energiankulutuskustannuksia, lakimuutos voi asettaa uusia vaatimuksia raportointiin, tai työntekijöiden työtyytyväisyyden lasku voi heijastua nopeasti henkilöstön vaihtuvuuteen. Kuukausittainen seuranta mahdollistaa nopean reagoinnin näihin muutoksiin ja niiden vaikutusten hallintaan.

2. Reaaliaikaisempi päätöksenteko
Kun yritys saa ajantasaista ESG-dataa, se voi tehdä tietoon perustuvia päätöksiä. Tämä tukee yrityksen vastuullisuustavoitteiden saavuttamista ja vahvistaa kilpailuetua.

3. Sidosryhmien odotusten täyttäminen
Sijoittajat ja asiakkaat odottavat yhä tiheämpää raportointia vastuullisuudesta. Kuukausittainen seuranta ja raportointi osoittavat sitoutumista kestävyyteen ja lisäävät yrityksen luotettavuutta sidosryhmien silmissä.

4. Pitkän aikavälin trendien hahmottaminen
Säännöllinen seuranta antaa paremman käsityksen siitä, mihin suuntaan yritys on menossa. Onko päästöjen vähentämiseen tähtäävät toimet toimineet? Entä henkilöstön hyvinvointi tai asiakkaiden tyytyväisyys? Kuukausittainen data näyttää kehityssuunnat selkeämmin.

5. Vastuullisuusstrategian vahvistaminen
Kun ESG-tietoja analysoidaan ja raportoidaan säännöllisesti, ne voidaan integroida osaksi liiketoiminnan strategiaa samalla tavalla kuin talouslukujen analyysi tukee yrityksen tavoitteita. Tämä tekee vastuullisuudesta konkreettisen osan päivittäistä johtamista.

ESG ja talousluvut samalle viivalle

ESG-tiedot linkittyvät luontevasti taloushallinnon prosesseihin. Muun muassa päästöjen ja energiankulutuksen seuraamisessa voidaan hyödyntää kirjanpitodataa, jonka avulla esimerkiksi yrityksen hiilijalanjälki on mahdollista automatisoida kuukausittain päivittyväksi.

Yrityksen vastuullisuuden kuukausittainen tarkastelu auttaa yritystä paitsi tunnistamaan parannuskohteita myös reagoimaan ajoissa mahdollisiin poikkeamiin. Tämä vähentää riskejä ja tukee strategisia päätöksiä aivan samalla tavalla kuin talousdatan analysointi.

Hyödynnä tunnuslukuja aktiivisessa seurannassa

Yrityksen tilanne voi muuttua paljon lyhyessäkin ajassa. Voimakkaasti kasvavan yrityksen tunnusluvut voivat muuttua nopeasti jo yhden vuoden aikana.

Tässä muutamia esimerkkejä:

1. Tammikuussa yrityksellä saattaa olla kaksi työntekijää, kun taas lokakuussa määrä on kasvanut kahdeksaan.

2. Asiakkaiden määrä voi kasvaa radikaalisti uusien markkinoiden avautuessa tai kampanjoiden tuodessa lisää kysyntää. Samalla yrityksen materiaalin- ja energiankulutus sekä logistiikan tarpeet voivat moninkertaistua lyhyessä ajassa.

Tiedot näyttäisivät hyvin erilaisilta vuoden alussa kuin myöhemmin saman vuoden aikana. Sidosryhmien tiedontarpeet eivät ajoitu vain vuoden alkuun, joten on tärkeää, että pystyt tarjoamaan yrityksesi toiminnasta totuudenmukaisen kuvan tarpeen vaatiessa. Millaiset tiedot sinä haluaisit toimittaa esimerkiksi mahdolliselle sijoittajallesi tai potentiaaliselle asiakkaallesi?

Aktiivisen seurannan tueksi yritykset tarvitsevat ESG-työvälineitä, joissa tietojen päivittäminen onnistuu helposti ja tuoreet tiedot ovat aina saatavilla sidosryhmien tarpeisiin.

DataFarm ESG -palvelua käyttämällä sinulla on aina käytettävissäsi yrityksesi ajantasaiset tiedot. Voit hyödyntää alustaamme tiedon säilyttämiseen sekä keräämiseen läpi vuoden.

Tutustu ratkaisuun

Raportointia vai vastuullisuuden johtamista?

Raportointikäytäntöjen arkipäiväistyessä siirtyy keskustelu kohti vastuullisuuden johtamista. ESG-tiedot ovat tulleet jäädäkseen, ja niiden kuukausittainen seuranta on paitsi järkevää myös välttämätöntä pitkän aikavälin kilpailukyvyn ja vastuullisuuden varmistamiseksi.

Yrityksen tulevaisuus rakennetaan vastuullisuuden ja talouden yhteispelillä. Vastuullisuuden johtamisesta on välttämätöntä kestävän ja kannattavan liiketoiminnan rakentamisessa.

Työvälineet yrityksen vastuullisuuden seurantaan

DataFarm ESG -palvelu on suunniteltu PK-yritysten tarpeiden pohjalta. Sen avulla ohjaat vastuullisuuttanne ja vastaat sidosryhmien ESG-vaatimuksiin.

Koe vastuullisuuden todentamisen helppous – ilman monimutkaisia prosesseja.

Tutustu ratkaisuun